Wie zijn wij

De Fanfare Sint-Donatus werd opgericht in 1919.

Met een handvol muzikanten werden enkel Bouwelse activiteiten opgeluisterd. Van concerten of wedstrijden was er toen nog geen sprake. Met de komst van Richard Bastijns in 1946 als nieuwe dirigent werd aan de eerste muziekwedstrijden deelgenomen. Dit was een hele gebeurtenis voor de muzikanten, die toen nog nooit aan een “concours” hadden deelgenomen.

 In 1958 kreeg onze maatschappij de titel “Koninklijke fanfare” mee. Door de komst van dirigent Louis Neefs (vader van Louis en grootvader van Gunther) in 1963 en voorzitter August Anthonis in 1964 slaagde de fanfare erin gestadig hogerop te klimmen.

Met Frans Horemans als nieuwe voorzitter in 1971 werd een nieuw tijdperk ingeluid. Om de financiele opbrengsten op te krikken, werden er jaarlijks Donatusfeesten georganiseerd (dit gebeurt trouwens nog steeds tijdens het tweede weekend van juli). Ook op muzikaal vlak veranderde er heel wat. De winterconcertvoorstellingen groeiden uit tot een volwaardig jaarlijks muziekconcert. Met de komst van Jos Bellekens in 1976 werd de muzikale lat alweer een stuk hoger gelegd. Jos slaagde erin de muzikanten het verschil bij te brengen tussen muziek “spelen” en muziek “maken”. Hierdoor klom onze fanfare(tussen 1977 en 1990) tijdens tal van muziekwedstrijden van de tweede afdeling naar uitmuntendheid en dit telkens met grote onderscheiding.

Wanneer voorzitter Frans Horemans in 1988 de fakkel doorgaf aan zijn opvolger Robert Marinus werden er verdere initiatieven uitgebouwd. Zo organiseren we sinds 1989 tweejaarlijks een concertreis naar Oostenrijk, dat tot op heden iedere keer een grandioos succes is bij muzikanten en sympathisanten. Na het Winterconcert van 1999 nam Jos Bellekens plaats achter de pupiter als spelend lid en gaf het dirigeerstokje door aan Karla Van Loo, onze huidige dirigente.

Onder haar leiding is onze fanfare nog omhoog geklommen naar ere-afdeling, dit ook met grote onderscheiding.

fanfare sint-donatus bouwel