Feestjaar 2019

Fanfare Sint-Donatus Bouwel werd in 2019 een eeuw oud!
Wat 100 jaar geleden begon met 5 muzikanten is nu uitgegroeid tot een fantastische muziekmaatschappij vol vriendschap en muziek.
Om het gouden jubileum te vieren heeft de fanfare van Bouwel 2019 omgedoopt tot een waar feestjaar!

Winterconcert

Het feest wordt afgetrapt met het jaarlijks winterconcert op 2 en 3 februari 2019 waarvoor de fanfare een muziekstuk heeft laten componeren door Stijn Roels, “Ex Tribus Fontis”.

De compositie is gebaseerd op de patroonheilige en naamgever van de fanfare uit Bouwel, Sint Donatus. De legende wil dat Donatus aanvoerder was van het Romeinse Bliksemlegioen, Legio Fulminatrix. Omsingeld door de Germanen en stervend van dorst zou Donatus in 166 NC een onweer hebben afgeroepen dat verfrissing bracht voor de Romeinse soldaten en de vijand vernietigde met blikseminslagen. Daarvoor schonk de Romeinse keizer Donatus de hand van zijn dochter. Donatus weigerde en werd ter dood veroordeeld en begraven in de Romeinse catacomben. Ex Tribus Fontis is een krachtig stuk met donkere basklanken, veel bliksem en donder en een lofzang ter ere van de Heilige Donatus.

Ex Tribus Fontis
Tuinfeest

Tuinfeest

In het voorjaar, op 18 mei 2019, willen de muzikanten van Sint-Donatus hun 100 jaar vieren met heel Bouwel en omstreken. Het plein aan hun repetitielokaal, heinde en ver bekend als de Spinhoeve, wordt omgetoverd tot een groots tuinfeest.
Om de mensen te laten genieten van 100 jaar fanfareklanken wordt de Spinhoeve veranderd in een teletijdmachine met oude foto’s, instrumenten van toen, oude kostuums, …

Tijdens de zomer kunt u mee komen vieren tijdens de Donatusfeesten van 12 t.e.m. 14 juli 2019. De feesteditie zal groter zijn dan andere jaren!

  • Vrijdags wordt de feesttent aan het station van Bouwel omgetoverd tot het grootste feestcafé van Bouwel.
  • Zaterdag gaan we de Heilige Donatus aanroepen met overdag hemelse fanfareklanken en ’s avonds een bal met diepe bassen en bliksemende gitaren.
  • Zondag kan iedereen nog komen nagenieten op de familiedag met een sprookjesachtige zeepbellenshow en een gigantisch springkastelendorp! Het hele weekend kunt u ook komen genieten van echte Zeeuwse mosselen, een specialiteit van de muzikanten uit Bouwel.

Donatusfeesten

donatus
Bombardonneke

Donneke

Om alle festiviteiten van het 100-jarig bestaan nog wat extra cachet te geven hebben 2 muzikant-meesterbrouwers een bier gebrouwen.

“Donneke”, een verwijzing naar de Heilige Donatus, is een blonde tripel van 7% met een fris citrusaroma, een kruidig karakter en een krachtige bittere afdronk en wordt het hele jaar door geserveerd op alle activiteiten.

Fotoboek

Naast dit jubileumbier willen de muzikanten van de fanfare Sint-Donatus de geschiedenis en de folklore van hun vereniging doorgeven met een mooi fotoboek vol oude foto’s, teksten van toen en u en leuke anekdotes. Een ware teletijdmachine doorheen 100 jaar vriendschap en fantastische muziek.

Fotoboek
Sint Donatus

Nieuw logo

Het 100-jarig bestaan was ook de ideale gelegenheid om het logo in het nieuw jasje te steken. Hoewel het hoofd van Donatus jaren lang ontzag heeft gezaaid met zijn aanblik, werd er nu gekozen voor een modernere insteek.

Bij het ontwerp werd rekening gehouden met wat de fanfare eigenlijk is en dat is in de eerste plaats een muziekverening: dit kan u dan ook terugvinden in de 5 lijnen (notenbalk).

Verder werd de link naar Donatus gemaakt met de “D” , maar ook met ook een subtiele verwijzing naar de bliksem (in de contouren van de “D” aan de linkse zijde).